مالکین به دلایل مختلفی ممکن است نیاز به افزایش تعداد طبقات در ساختمان های در حال ساخت و یا در ساختمان های ساخته شده داشته باشند. با توجه به قیمت روز افزون زمین در سال های اخیر این امر عموماً منافع مالی و اقتصادی را نیز به دنبال دارد.
موانع فنی و قانونی متعددی جهت افزایش طبقات ساختمان ها وجود دارد که موجب عدم تأیید سازمان های مختلف و مهندسین ناظر می گردد. در صورتی که بنا به تشخیص کارشناسان مربوطه افزایش تعداد طبقات ساختمان هم از نظر مقاومتی و هم از نظر قانونی بلامانع باشد مجوزهای لازم جهت افزایش تعداد طبقات اخذ می گردد.
شرکت مهندسی آساکو با بررسی تمام جوانب مربوطه و در نظر گیری کلیه ی بند های آیین نامه ای، آماده ی ارائه خدمات مشاوره ای و طراحی در زمینه ی بررسی قابلیت افزایش تعداد طبقات ساختمان های مختلف می باشد. علاوه بر این، این شرکت با در اختیار داشتن دانش و تجربه ی کافی در زمینه ی طراحی و اجرای روش های مختلف مقاوم سازی، آماده ارائه ی کلیه ی خدمات در زمینه ی مقاوم سازی سازه های موجود جهت افزایش تعداد طبقات ساختمان های مختلف است.
عوامل مختلفی در افزایش تعداد طبقات ساختمان های مختلف مؤثرند. این عوامل به طور کلی در سه گروه تقسیم بندی می گردند که عبارتند از :
1- بررسی اصول شهرسازی
شهرداری قبل از صدور پروانه ی لازم جهت افزایش تعداد طبقات، ابتدا به بررسی شرایط محیطی و تراکم مجاز محیطی، وضعیت ساختمان های مجاور و طرح های تفضیلی می پردازد. از آن جایی که تعداد طبقات ساختمانی تأثیر مهمی بر منظر شهری می گذارد این امر یکی از موارد مورد توجه در زمینه ی شهر سازی می باشد و دریافت مجوزهای لازم جهت افزایش تعداد طبقات ساختمان ها منوط به دارا بودن تمام شرایط محیطی و بررسی طرح های تفضیلی می باشد.
2- بررسی مقاومت سازه
جهت افزایش طبقات ساختمان باید سن سازه و ظرفیت باربری سازه ی مربوطه بررسی و تأییدیه های فنی مربوطه اخذ گردد. افزایش طبقات به معنی وارد شدن بار اضافه به اعضای موجود در سازه می باشد. بنابر این در نظر گیری مقاومت اعضای سازه ای موجود در فرایند افزایش طبقات امری ضروری است. در برخی مواقع سازه با در نظرگیری افزایش تعداد طبقات در آینده ساخته می شود بنابر این اعضای موجود دارای مقاومت لازم جهت افزایش تعداد طبقات می باشند.
اما در بیشتر مواقع سازه نیازمند روش های مختلف مقاوم سازی جهت افزایش تعداد طبقات می باشد. در صورت کافی نبودن ظرفیت باربری اعضا، نیازمند به کار گیری روش های مختلف مانند استفاده از ژاکت بتنی، ژاکت فولادی و استفاده از ورق های کامپوزیتی FRP و یا ایجاد دیوار برشی و مهاربند جدید به سازه جهت مقاوم سازی سازه ی مورد نظر می باشیم (جهت مطالعه ی بیشتر درخصوص دلایل و روشهای مقاوم سازی اینجا کلیک کنید). قابل ذکر است استفاده از اعضای سازه ای سبک مانند LSF نیاز به مقاوم سازی اعضای باربر طبقات زیرین را هنگام افزایش تعداد طبقات کاهش می دهد.
شرکت مهندسی آساکو با دانش به روز و تجارب متعدد، آماده ی ارائه ی خدمات در زمینه ی روش های مختلف مقاوم سازی سازه ها به منظور افزایش طبقات سازه یا ساختمان مورد نظر کارفرمایان محترم می باشد.
3- ضوابط آیین نامه ای
در هنگام افزایش تعداد طبقات باید کلیه ضوابط آیین نامه ای مربوط به سازه، معماری، تأسیسات و غیره در نظر گرفته شود. در غیر این صورت شهرداری اقدام به ساخت طبقه ی اضافه ی غیر مجاز را متوقف کرده و اقدام به تخریب آن می نماید. از جمله مواردی که در هنگام افزایش تعداد طبقات باید به آن توجه نمود می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- بررسی درز انقطاع ساختمان با ساختمان مجاور
- در نظر گیری حداکثر ارتفاع و تعداد طبقات مجاز ساختمان ها از نظر ایمنی در برابر آتش سوزی بر اساس ساختار موجود و نوع تصرف که در مبحث سوم ارائه شده است.
- بررسی نقشه های الکتریکی و تأسیساتی و مطابقت آن ها با ضوابط مربوطه
- رعایت ضوابط مربوط به معماری ساختمان مانند فضای مناسب پارکینگ و غیره
- کنترل پارامترهای مهم سازه ای در حالت طبقه اضافه (دریفت، مقاومت اعضا و…)
به طور کلی جهت افزایش تعداد طبقات ساختمان پس از ارائه ی درخواست مجوز مربوطه باید مراحل مختلفی را طی نمود. روند کلی این اقدامات لازم به شرح زیر می باشد:
- ارائه درخواست افزایش طبقات به شهرداری جهت دریافت پروانه ی توسعه ی بنا
- بازدید از محل مورد نظر توسط کارشناسان و بررسی کلیه ضوابط مربوطه
- تشکیل پرونده جهت بررسی استحکام سازه مورد نظر توسط متخصصین شرکت
- ارائه ی طر ح های معماری، طرح های مقاوم سازی سازه ی مورد نظر، تأسیسات و سایر طرح های لازم توسط مهندسین طراح و محاسب مجرب
- بررسی طرح های ارائه شده و مقایسه فنی-ریالی روش ها
- پرداخت هزینه های مربوط به عوارض و بیمه
- صدور پروانه ی لازم جهت توسعه ی بنا
- اجرای مقاوم سازی/ساخت طبقه مازاد