صنعت نفت، گاز، پتروشیمی
صنعت پتروشیمی در ابتدا در کنار پالایش توسعه یافت و در نتیجه پروژه های پتروشیمی ویژگی های مشترک زیادی با پالایشگاه ها دارند. پالایشگاه ها به طور ویژه بر روی برآورده کردن تقاضای بازار برای سوخت های اصلی حمل و نقل متمرکز شده اند. با این حال، می توان گفت تقریباً غیرممکن است که تولیدات یک پالایشگاه با تقاضای بازار به طور کامل مطابقت داشته باشد. از این رو، پالایشگاه ها اغلب در یافتن بازارهای مناسب برای کلیه جریان های تولید شده توسط پالایشگاه سوخت مشکل دارند. این صنعت به سمتی حرکت کرده است که می توان با استفاده از جریان های پالایشگاه به عنوان مواد اولیه کم هزینه و با کمک فناوری تبدیل مناسب در صنعت پتروشیمی مواد مفید و با ارزش بالاتری تولید کرد. مواد اولیه پتروشیمی ها علاوه بر صنایع پالایش نفت خام، از صنایع فرآوری گاز طبیعی نیز تهیه می شوند. بنابراین شرکت های بزرگ نفت و گاز از تولید کنندگان بزرگ پتروشیمی هستند و نقش بسیاری در پیشرفت این صنعت داشته اند.
ساختار و ویژگی های صنعت پتروشیمی
با استفاده از مراحل مختلف پردازش، صنعت پتروشیمی اکنون انواع مواد مختلف محصولات اعم از پلاستیک های روزمره تا داروهای خاص را تولید کرده و به بازار ارائه می کند. صنعت پتروشیمی نوآوری قابل توجهی در فناوری دارد، سرمایه ای متمرکز است و در بازار جهانی کالا فعالیت می کند. از نظر حجم تولید، این صنعت تقریباً 10٪ از کل صنعت نفت را تشکیل می دهد. با این حال، بر اساس ارزش محصول، صنعت پتروشیمی سهم بیشتری از کل صنعت را نشان می دهد و این نشان دهنده ارزش بیشتر محصولات پتروشیمی در مقایسه با سوخت ها است.
امروزه تامين انرژي مناطق مختلف کشور و هم چنین كشورهاي اطراف به عنوان نيروي محركه صنعت، امري بسیار مهم است. در این راستا صنایع پتروشیمی، نفت و گاز به یک سیستم زیرساختی عظیم نیاز دارند تا بتوانند ارتباط حیاتی بین منابع اولیه و بازارهای مصرفی نهایی را فراهم کنند.
سازه های صنعتی (Industrial Structures)
برای حمل و نقل نفت و گاز و سایر مایعات از یک مکان به مکان دیگر از خطوط لوله با روشی ایمن، کارآمد و مطمئن استفاده می شود. نفت خام و گاز طبیعی غالباً به دور از بازارهای مصرفی نهایی یافت می شوند و بنابراین نیاز به طی کردن مسافت های طولانی دارند. از این رو، یک شبکه فوق العاده گسترده و پیشرفته از انواع مختلف خطوط لوله در سطح وسیعی از کشور وجود دارد که نقش مهمی در تامین انرژی ایفا می کنند. ساخت و بهره برداری از خطوط لوله می تواند تأثیرات زیست محیطی و اجتماعی قابل توجهی داشته باشد. نشت سیال از لوله ها می تواند منطقه وسیعی را تحت تأثیر قرار دهد. از طرفی وقوع هر یک از حوادث طبیعی منجر به ایجاد مشکل در خطوط لوله شده و آسیب ها و چالش های زیادی به دنبال خواهد داشت. از این رو طراحی و اجرای اصولی لوله ها و همچنین بررسی آسیب پذیری و مقاوم سازی و ایمن سازی در برابر سیلاب از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند.
علاوه بر خطوط لوله، سازههای مهم جهت ذخیره سازی در صنعت نفت و گاز وجود دارد که شامل پایانه های بزرگ واردات و ذخیره نفت خام، مخازن پالایشگاه، ذخیره سازی دمای پایین، تأسیسات ذخیره سازی زیرزمینی گاز، مخازن فرآورده ها و …. می باشد.
بدلیل اهمیت ویژه زیرساخت های مذکور، طراحی و اجرای صحیح آنها و هم چنین مقاوم سازی خطوط لوله و مخازن مسئله بسیار مهمی می باشد. علاوه بر این با گذشت زمان بدلیل خاصیت مواد اسیدی و یا گازهای مختلف ممکن است این مخازن و لولهها دچار فرسایش و خوردگی شوند و در نتیجه عملکرد آن ها ضعیف تر شده و در برابر حوادث آسیب پذیرتر می شوند که در این صورت لازم است مقاوم سازی مخازن و خطوط لوله انجام شوند.
شرکت مهندسی آساکو یکی از شرکت های پیشرو در حوزه صنایع پتروشیمی، نفت و گاز در زمینه هایی نظیر طراحی و اجرای مقاوم سازی، کنترل خوردگی و کنترل نشست سازه های صنعتی در سازه های صنعتی، مخازن ذخیره و خطوط لوله و پایپ رک (pipe rack) میباشد.