صنعت برق یکی از مهم ترین زیر ساخت های کشور است که از توسعه اجتماعی، فناوری و اقتصادی جوامع حمایت میکند. اهمیت این صنعت از آن جهت است که همزمان با رشد و گسترش تکنولوژی و نیاز به استفاده از سیستم ها و تجهیزات مدرن در تمامی زمینه ها، می تواند تامین کننده مناسب انرژی برای این تجهیزات باشد. از این رو یکی از پرکاربرد ترین انواع انرژی در زندگی روزمره، انرژی الکتریکی است.
در فرآیند تولید الکتریسیته انواع مختلف انرژی به وسیله ژنراتور به انرژی الکتریکی تبدیل می شوند. تمامی این فرآیندها در نیروگاه ها انجام می گردد و از طریق سیستم پیچیده ای که به آن شبکه پست های برق، مبدل ها و خطوط برق گفته می شود، حرکت کرده و بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان الکتریسیته ارتباط برقرار می کند.
تولید برق اولین فرآیند در این سیستم پیچیده است و فرآیندهای دیگر که تکمیل کننده این سیستم هستند انتقال و توزیع برق می باشد.
نیروگاه ها برق را از طریق خطوط انتقال به پست های توزیع نزدیک شهرها تحویل می دهند. خطوط انتقال که دارای سطح ولتاژ بالایی هستند، برق را در مسافت های طولانی حمل می کنند. به دلیل بالا بودن جریان انتقالی، این خطوط دارای پایه های فلزی و یا تیرهای بتنی بزرگ هستند. برق با ولتاژ بالا برای انتقال برق از راه دور کارآمدتر و مناسب تر است.
مرحله توزیع از مراحل پایانی تحویل انرژی به مصرف کننده ها است. در این مرحله پست های توزیع که به خطوط انتقال متصل هستند ولتاژ برق انتقال یافته را با استفاده از ترانسفورماتورها به ولتاژهای متوسط کاهش می دهند. برق با ولتاژ پایین برای استفاده در منازل و مشاغل مناسب تر و ایمن تر است. سپس انرژی با استفاده از خطوط توزیع در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد.
با توجه به اهمیت صنعت برق در تمام فعالیت ها ﺑه دﻟﻴﻞ ﻣﺼﺮف ﮔﺴﺘﺮده اﻧﺮژي اﻟﻜﺘﺮﻳﻜﻲ در ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻣﺨﺘﻠﻒ، ارﺗﺒﺎﻃﺎت و ﻣﺨﺎﺑﺮات، ﻛﺸﺎورزي و ﻣﻌﺎدن، ﺗﺄﺳﻴﺴﺎت ﺷﺒﻜﻪ ﺑﺮق یکی از شریان های ﺣﻴﺎﺗﻲ بسیار ﻣﻬﻢ محسوب می شود و با پدید آمدن هرگونه خلل در این صنعت، فعالیت های زیادی در تمام زمینه ها با مشکل مواجه می شود. از این رو توجه به آسیب پذیری این تاسیسات و تلاش برای رفع چالش های زیرساخت ها ضرورت دارد.
به عنوان مثال یکی از چالش های پیش روی زیر ساخت های صنعت برق، آسیب ها و حوادثی است که در ارتباط با سازه ها و بخش های عمرانی این صنعت رخ می دهد. به عنوان مثال پدیده نشست یکی از این آسیب هایی است که به دلایل مختلف در زیر سازه ها از جمله ساختمان های پست برق رخ می دهد.
از طرفی نشست زمین در مناطق مختلفی از کشور رخ داده است و در حال گسترش به سمت زیر ساخت های مهم است. با نشست زمین ترک ها و شکاف های حاصل از نشست به پای دکل های انتقال برق رسیده و در صورت عدم توجه منجر به سقوط دکلها می شود که باعث وارد شدن خسارات مالی و جانی می گردد.
آسیب های دیگری که ممکن است به زیر ساخت ها برسد ناشی از وقوع حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله است. با بررسی زلزله های گذشته در کشور این نتیجه حاصل می شود که با آسیب دیدن زیر ساخت های صنعت برق، امداد و کمک رسانی دچار مشکل شده و باعث افزایش تلفات و خسارات می شود. این بررسی ها نشان می دهد که در وقوع زلزله بیشترین آسیب به ساختمان ها و تجهیزات پست های انتقال و توزیع و مبدل ها وارد می شود. برج ها و خطوط انتقال، بیشتر در معرض نشست زمین هستند.
نتایج بررسی آسیب های ناشی از سیلاب های رخ داده در ایران نشان می دهد که بیشترین آسیب در بخش انتقال و توزیع برق بوده است. از جمله این آسیب ها می توان به تخریب ساختمان و تجهیزات پست ها، آب شستگی فونداسیون دکل ها، سقوط و یا کج شدگی دکل ها و تیرهای برق اشاره کرد.
متخصصین آساکو با بهره گیری از دانش فنی، تجهیزات و ماشین آلات به روز، در زمینه خدمات مشاوره، طراحی و اجرای اصولی مقاوم سازی سازه ها بر مبنای ضوابط در حوزه صنعت برق در سراسر کشور فعالیت می نمایند. جهت مطالعه بیشتر اینجا را کلیک نمایید.