به منظور انتقال و ذخیره سازی میعانات مختلف و گاز استفاده از خطوط انتقال با استفاده از لوله و مخازن ذخیره سازی در سراسر دنیا یک امر ضروری شناخته شده است. بطور معمول هدف از ایجاد خطوط لوله و مخازن دستیابی به بازار مصرف است. آخرین داده های گردآوری شده در دنیا درخصوص مجموع طول لوله های انتقال حاکی از وجود 6.5 میلیون کیلومتر انواع خطوط لوله نفت، گاز، محصولات نفتی، آب، فاضلاب و… در روی زمین است. کشور ایران نیز دارای خطوط انتقال مختلف به طول تقریبی 45000 کیلومتر می باشد که عمده آن را خطوط لوله نفت، گاز و آب تشکیل داده و از این نظر رتبه 11 ام دنیا را از آن خود کرده است.
لوله ها و مخازن عموماً در معرض محیط های مختلف قرار داشته و وجود عوامل خورنده در کنار تغییرات گسترده دما، فشار و بارهای جانبی شرایط بحرانی را برای آنها به وجود می آورد. بنابراین تعمیر، نگهداری و مقاوم سازی خطوط لوله و مخازن در صنایع مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است.
شرکت مهندسی آساکو گزینه های مقاوم سازی، تعمیر و نوسازی خطوط لوله و مخازن را مبتنی بر فناوری های نوین و ضمن تکیه بر تجربه تعمیر و نگهداری صنعتی برای بازگرداندن و ارتقاء ظرفیت های از دست رفته بتن، فولاد و انواع متریال های مختلف فراهم می آورد. طراحی و اجرای مقاوم سازی خطوط لوله و مخازن در شرکت مهندسی آساکو توسط متخصصین مکانیک، سازه و ژئوتکنیک انجام می پذیرد.
شرکت مهندسی آساکو با استفاده از فن آوری های پیشرفته، طیف گسترده ای از راه حل ها را با هزینه نصب کمتر و حداقل خرابی و تأثیرگذاری بر عملکرد سیستم به مشتریان خود ارائه می دهد. بطور کلی توانمندی های ما در این بخش شامل موارد زیر است:
همچنین نوع و جنس خطوط لوله و مخازن مورد نظر می تواند شامل موارد زیر باشد:
- فولاد کربن (Carbon Steel)
- فولاد ضد زنگ (Stainless steel)
- آهن انعطاف پذیر (Ductile iron)
- بتن آرمه (Reinforced concrete)
- بتن پیش تنیده (Restressed concrete)
- پلیمر (Polymer)
- اف آر پی (FRP)
- فلز کاروگیت (Corrugated metal)
جهت مطالعه درخصوص مراحل مقاوم سازی خطوط لوله و مقاوم سازی مخازن اینجا را کلیک نمایید.
روشهای مقاوم سازی خطوط لوله
مقررات و آیین نامه ها عموماً معیارهایی را برای تعریف نقص، آسیب یا وجود ضعف در لوله ها تعریف می کنند. ولی معمولاً این مراجع درخصوص روشهای مقاوم سازی و تعمیر خطوط لوله مسکوت بوده و شرایط مختلف تعمیراتی قابل استفاده را بدون پاسخ صریح باقی می گذارند. در این گونه موارد متخصصین مربوطه باید به سراغ کدهای صنعتی رفته و یا استانداردهای بدست آمده از تجارب عملیاتی را بکار ببندند.
در زیر لیستی از روش های اصلی مقاوم سازی و تعمیرات خطوط لوله که توسط برخی مراجع صنعتی شناخته شده و قبلا به کار گیری شده اند ارائه شده است.
- جایگزینی با سیلندر
- تعمیر با سنگ زنی
- پرکردن با جوشکاری فلزی
- مقاوم سازی با آستین محصورکننده کامل
- مقاوم سازی با آستین محصورکننده در فشار کامل
- مقاوم سازی با آستین کامپوزیتی
- استفاده از بست مکانیکی
- مقاوم سازی با جایگزینی قطعات جداشدنی
- اضافه کردن ورق های فولادی روی سطوح
- مقاوم سازی با FRP
- مقاوم سازی با ژاکت بتنی
- مقاوم سازی با ژاکت فولادی
- مقاوم سازی با شاتکریت
- بکارگیری سیستم های کامپوزیت FRP
- استفاده از پوشش های حفاظتی صنعتی
- آب بندی و عایق بندی
- حفاظت و کنترل خوردگی صنعتی
در خصوص موارد فوق درک این نکته حائز اهمیت است که به منظور انتخاب روش مناسب، شرکت مقاوم سازی می بایست نسبت به تجزیه و تحلیل دقیق موضوع اقدام نماید. به عبارت دیگر، درحالی که استانداردهای صنعتی و تعمیراتی در هر روش توضیحاتی را ارائه می کنند ولی مانع از استفاده از یک یا چند روش در یک پروژه خاص نمی شوند و انتخاب روش به عهده شرکت مجری است.
زمانی که در یک صنعت خاص (مثلا نفت و گاز و پتروشیمی) شرکت مقاوم سازی تصمیم به استفاده از این رویکرد در انتخاب روش داشته باشد، توصیه می شود که آن شرکت نسبت به تهیه جزئیات و محاسباتی که نشان دهد روش انتخاب شده سازگار و مناسب با آن صنعت است، اقدام نماید. این موضوع شامل کنترل کردن استانداردها، دستورالعمل ها و کدهای ارائه شده توسط آن صنعت است.
روشهای مقاوم سازی مخازن
مخازن ذخیره سازی و محصول معمولاً با مشکلات خوردگی، فرسایش و نشست روبرو هستند که منجر به نشت مواد از داخل آنها، شکست مخزن و خسارت های زیست محیطی متعاقب آن و در نتیجه عدم امکان بهره برداری از مخزن می شود.
اولین گام در مقاوم سازی مخازن انجام بازرسی فنی و بررسی های ضروری است. خوردگی معمولا در قسمتهایی تشدید می شود که از دید معمول روزانه پنهان مانده و منجر به تشدید آنها و در نتیجه آسیب می شود. مناطقی که در زیر عایق ها و فضای داخلی مخازن وجود دارند از جمله نقاطی هستند که یافتن پیشرفت خوردگی در آنها سخت بوده و باعث می شود مخزن آسیب پذیر شود. همچنین بروز نشست در فونداسیون مخازن و بخصوص نشست های نامتقارن که به مرور زمان اتفاق می افتد همانند خوردگی نقاط پنهان می تواند عواقب خطرناک و پرهزینه ای را بدنبال داشته باشد.
روشهای سنتی مقاوم سازی و تعمیر مخازن
عمده روشهای سنتی مقاوم سازی، تعمیر و بازسازی مخازن که برای هر دو نوع مخازن جدار نازک و ضخیم استفاده می شود شامل عملیات گرم است. اجرای عملیات گرم ضمن دشواری و وقت گیر بودن مانع از ادامه عملیات بهره برداری می شود. علاوه بر این، عملیات گرم می تواند خطرات احتمالی اشتعال و انفجار را حتی در زمان انجام عملیات اضافه نماید.
این بدان معنی است که انجام کارهای گرم برای هرگونه مقاوم سازی و تعمیر مخازن ذخیره سازی منجر به خاموشی کامل بهره برداری و تولید خواهد شد که می بایست قبل از انجام ان از خالی بودن و تمیز بودن مخزن اطمینان حاصل نمود.
روشهای مدرن مقاوم سازی و تعمیر مخازن
در سالیان اخیر روشهای جایگزین متعددی جهت مقاوم سازی انواع مخازن فلزی و بتنی ارائه شده است. استفاده از ترکیبات پلیمری و مواد جدید مقاوم سازی مخازن منجر به افزایش بازه های تعمیراتی و دوام بیشتر مخازن گردیده است. در عمده این روش ها زمان مورد نیاز حداقل بوده و نیاز به توقف عملیات سایت نمیباشد. این موضوع منجر به جلوگیری از کاهش بهره وری طی عملیات مقاوم سازی شده و هزینه های اضافی به کارفرما تحمیل نمی شود. عمده روش های مقاوم سازی مخازن شامل موارد زیر است:
مقاوم سازی سازه ای و تاسیساتی مخزن
1.استفاده از ترکیبات بلزونا (Belzona)
2.استفاده از پلی اوره
3.مقاوم سازی با مواد کامپوزیتی
4.مقاوم سازی با جایگزینی قطعات جداشدنی
5.مقاوم سازی با FRP
6.مقاوم سازی با ژاکت بتنی
7.مقاوم سازی با ژاکت فولادی
8.مقاوم سازی با شاتکریت
9. بکارگیری سیستم های کامپوزیت FRP
10. حفاظت و کنترل خوردگی
مقاوم سازی فونداسیون و اصلاح بستر
در مورادی که مخزن ناشی از نشست غیریکنواخت دچار مشکل شده باشد یا پیش بینی شود که مخزن در آینده دچار شکست و اضمحلال می شود، استفاده از روش های مقاوم سازی فونداسیون و اصلاح بستر بسیار راهگشا است. این روش ها شامل موراد زیر است.
1. روش تزریق تحکیمی Grouting
2. روش میکروپایل Micropile
3. روش جت گروتینگ Jet Grouting
4. اختلاط عمیق خاک Deep Soil Mixing-DSM
5. روش ستون شنی Stone Column
6. ایجاد فونداسیون جدید و کاشت میلگرد
7. جک زنی و بلندکردن مخزن به منظور اصلاح بستر
8. ایجاد شمع های بتنی/فولادی باربر
شما می توانید جهت کسب اطلاعات از پروژه های انجام شده در این زمینه، توسط شرکت مهندسی آساکو، به بخش پروژه ها مراجعه نمایید.