ایزولاسیون را می توان استفاده از لایه های عایقی جهت جلوگیری از نفوذ و انتقال عوامل مختلف مزاحم دانست. در صنایع در بخش های مختلفی از ایزولاسیون استفاده می شود مانند ایزولاسیون مخازن نفتی، مخازن اسیدی، مخازن دفن زباله و یا ایزولاسیون های صوتی در صنایع نساجی. از این رو بنا به نیاز هر صنعت از روش های مختلف جهت ایزولاسیون استفاده می شود.
انواع مختلف ایزولاسیون صنعتی
ایزولاسیون در صنایع با اهداف مختلفی صورت می گیرد. شرکت مهندسی آساکو ضمن تلفیق علم و تجربه در پروژه های مختلف صنعتی، نسبت به ارائه خدمات مشاوره، طراحی، اجرا و نظارت در انواع مختلف ایزولاسیون صنعتی فعالیت می نماید. انواع مختلف ایزولاسیون بر اساس اهداف مورد نظر عبارتند از:
1) ایزولاسیون ارتعاشی
فاکتورهای مختلفی ممکن است سازه ها را در معرض ارتعاش قرار دهد. کارخانه های صنعتی معمولا در معرض ارتعاش ناشی از ماشین آلات و دستگاه های صنعتی مختلف قرار دارند. از این رو گاهی استفاده از روش هایی برای کنترل این ارتعاشات مانند ایزولاسیون دستگاه ها و ایزولاسیون ارتعاشی فونداسیون های دستگاه ها و یا ایزولاسیون بخشی از سازه در برابر ارتعاشات خارجی اجتناب ناپذیر می باشد. از جمله روش های ایزولاسیون های ارتعاشی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از انتقال ارتعاشات خارجی به ساختمان ها با استفاده از جداسازی لرزشی در زیر ساختمان ها
- استفاده از الیاف و گرانول های لاستیکی و پلی یورتان در فونداسیون دستگاه ها
- استفاده از فنرهای مقاوم
- استفاده از انواع ایزولاتورها در زیر دستگاه ها
- استفاده از اتصالات انعطاف پذیر در خطوط لوله ها
- نصب پایه ها و قطعات لاستیکی
2) ایزولاسیون رطوبتی و ایزولاسیون در برابر نشت مواد شیمیایی
از عایق بندی رطوبتی در قسمت های مختلف صنایع از جمله آب بندی مخازن و حوضچه ها مانند حوضچه های نفت و گاز و پتروشیمی و حوضچه های گل حفاری و دیگر موارد استفاده می شود. علاوه بر این از ایزولاسیون در برابر نشت مواد شیمیایی جهت جلوگیری از نشت آلاینده های صنعتی و جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی خاک و آب استفاده می شود. از جمله روش های ایزولاسیون رطوبتی قابل ارائه در شرکت مهندسی آساکو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از غشاء های ژئوممبران
- استفاده از ایزولاسیون های رطوبتی پایه سیمانی
- استفاده از ایزولاسیون های رطوبتی بر پایه ی قیر
- ایزولاسیون با عایق های پیش ساخته
- کاشی ضد اسید
- ایزولاسیون با استفاده از پوشش ها و مواد پلیمری و نانو مانند واترسیل و ایزوفلکس، پلی اوره و انواع ماستیک ها و رنگ های مخصوص و عایق های لیکوئیدی، اسپری فوم پلی یورتان
- استفاده از انواع نوارها و واتراستاپ ها
3) ایزولاسیون صوتی
واحدهای صنعتی و تجاری معمولا از فن های عظیم، چیلرها، موتورها و دیگر تأسیساتی که باعث ایجاد صوت می گردند تشکیل شده اند. این صداها می تواند تأثیرات منفی بر سلامت کارکنان و رفاه آنان داشته باشد. بنابر این باید با روش های مختلفی مانع انتقال صداها بین محیط های مختلف گردید.
از روش های مختلفی جهت کنترل آلودگی های صوتی استفاده می شود که اساس آن ها بر پایه ی جذب صوت و یا ایجاد مانع می باشد. علاوه بر این گاهی استفاده از ایزولاسیون های ارتعاشی خود راه حلی برای ایزولاسیون های صوتی می باشد.
از جمله عایق های صوتی مورد استفاده در صنایع می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پانل های جذب صوت
- فوم های آکوستیک
- پوشش های آکوستیک مانند پوشش های فایبر گلاس و یا پوشش های آکوستیک مقاوم در برابر اشعه ی ماوراء بنفش برای جذب صداهای سایت ها در فضاهای باز
- تایل آکوستیک (در مواقع ضعیف تر)
- استفاده از خاصیت عایق صوتی چوب
4) ایزولاسیون حرارتی و پوشش های ضد حریق
امروزه با توسعه های شهری و صنعتی و گسترش ابعاد خسارت های ناشی از آتش سوزی سازه های مختلف، لزوم استفاده از پوشش های ضد حریق چندین برابر شده است. تمامی سازه ها در هنگام مواجهشدن با حریق مقداری از مقاومت خود را از دست می دهند. در این میان اسکلت های فلزی به عنوان یکی آسیب پذیرترین مصالح در صنایع می باشند. لذا باید تمهیداتی جهت ایزولاسیون این سازه ها در برابر آتش در نظر گرفته شود. علاوه بر این در برخی صنایع باید روش ها و تمهیداتی جهت متوقف کردن آتش و جلوگیری از انتقال آن به سایر بخش ها در نظر گرفته شود.
از ایزولاسیون حرارتی در برخی صنایع برای عایق کردن دیگ های بخار، مخازن و لوله های انتقال مایعات سرد یا گرم استفاده می شود.
گاهی مصالحی که در ساخت سازه ها به کار می روند به صورت عایق حرارتی عمل کرده و انتقال حرارت را کاهش می دهند؛ مانند بتن هوادار و بتن سبک.
از جمله عایق های حرارتی یا پوشش های ضد حریق مورد استفاده در صنایع می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پوشش های ضد حریق معدنی پشم سنگ، پشم سنگ، پرلیت، پشم سرباره
- عایق های پلیمری مانند عایق پلی استایرن
- ساندویچ پانل های ضد حریق
- فایر استاپ (در محل درز ها و اتصالات)
- رنگ های منبسط شونده ضد حریق
با توجه به نیاز گسترده ی صنایع مختلف به استفاده از انواع ایزولاسیون در بخش های متفاوت، شرکت مهندسی آساکو با سابقه ی فعالیت در زمینه ی ایزولاسیون صنعتی در صنایع پتروشیمی، نفت، گاز، فولاد، برق، سکوها و برج ها و غیره آماده ی ارائه خدمات در زمینه ی ایزولاسیون صنعتی می باشد.