حوزهی نیرو شامل تولید، انتقال و توزیع نیرو اعم از نیروگاهها، شبکههای برق و تاسیسات برقی، پستهای توزیع، خطوط انتقال و مخازن ذخیره، مهندسی ابزار دقیق، نگهداری تجهیزات نفت، مواد شیمیایی و … است.
تولید الکتریسیته فرایندی است که طی آن از یک منبع انرژی استفاده میشود تا انرژی الکتریکی تولید شود و نیروگاه مجموعهای از تأسیسات صنعتی است که برای تولید انرژی مذکور از آن استفاده میشود. نیروگاهها بسته به نوع تکنولوژی به کار رفته در آنها و منابع انرژی در دسترس متفاوت هستند. وظیفه اصلی یک نیروگاه تبدیل انرژی از دیگر شکلهای آن مانند انرژی شیمیایی، انرژی هستهای، انرژی پتانسیل گرانشی و … به انرژی الکتریکی است. وظیفه اصلی در تقریباً همه نیروگاهها بر عهده مولد یا ژنراتور است، ماشین دواری که انرژی جسم سیال را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. انرژی مورد نیاز برای چرخاندن یک ژنراتور از راههای مختلفی تأمین میشود و غالباً به منظور حداکثری راندمان و حداقل نمودن هزینهها و همچنین میزان دسترسی به منابع مختلف انرژی در آن منطقه و دانش فنی گروه سازنده بستگی دارد.
ژنراتور: ژنراتورها یا مولدها در حقیقت ماشینهای الکتریکی هستند که با گرداندن شفت آنها البته با یک سری ملاحظات میتوان برق تولید کرد. معمولترین انواع ژنراتور ژنراتورهای سنکرون هستند که در بیشتر انواع نیروگاهها مورد استفاده قرار میگیرند. ژنراتور سنکرون ماشینی است که باید دور آن با توجه به تعداد قطبها در محدوده ای معین ثابت نگه داشته شود. در این ژنراتور یک میدان گردان روی سیم پیچهای ژنراتور القا میشود که دور این میدان گردان با دور روتور باید یکسان باشد؛ و روتور یک مغناطیس یا آهنربای کنترل شدهاست که به کمک این مغناطیس میتوان ولتاژ ژنراتور را کنترل کرد. کابلهای خروجی ژنراتور را ترمینال ژنراتور مینامند در ترمینال ژنراتور باید ولتاژ و فرکانس کنترل شده داشته باشیم.
کنترل فرکانس : فرکانس ژنراتورها در یک شبکه بزرگ به صورت هماهنگ و مشترک در همه نیروگاهها کنترل میشود کنترل فرکانس ژنراتور به کمک سیستم کنترل دور توربین انجام میشود که پایداری این سیستم کنترل بسیار اهمیت دارد و یک سیستم کنترل دور توربینی که ژنراتور را به حرکت درمیآورد بسیار پیچیدهاست. اما به صورت ساده اگر بخواهیم به آن اشاره کنیم باید بگویم بار الکتریکی ژنراتور برای توربین مانند ترمز عمل میکند به این ترتیب دور توربین در صورت افزایش بار کاهش مییابد و سیستم کنترل از طریق فرمان به توربین دور آن را کنترل میکند. مثلاً در یک نیروگاه بخار این فرمان به دریچه کنترل بخار اعمال میشود و دریچه به مقدار بیشتری باز میشود تا بتواند دور لازم را به توربین بدهد. دور ژنراتورها در یک شبکه بر فرکانس تأثیر میگذارند و فرکانس یک شبکه استاندارد نباید از محدوده معینی تجاوز کند نکته دیگر اینکه در صورت عملکرد معیوب سیتم کنترل یا دریچه کنترل احتمال دور گرفتن بیش از حد توربین وجود دارد که بسیار خطرناک است البته برای چنین مشکلاتی حفاظتهایی وجود دارد ولی در مواردی مشکلاتی پیش آمده که هم خسارت جانی و هم خسارت مالی بالایی دارد.
سیستم تحریک ژنراتور: ولتاژ خروجی ژنراتور بسیار اهمیت دارد چون اگر ولتاژ از حدی فراتر رود به عایقهای الکتریکی ژنراتور و تجهیزات نیروگاه صدمه وارد شده و خسارت سنگینی در برخواهد داشت. به سیستمی که ولتاژ ژنراتور را کنترل میکند سیستم تحریک یا AVR میگویند سیستم تحریک هم یک سیستم کنترل پیشرفتهاست که وظیفه آن کنترل ولتاژ ژنراتور است.